Av.Dr. Murat Cangül: Sosyal Medya Yargısız İnfaza Geçit Vermemeli
Av. Dr. Murat Cangül’e sosyal medyada yapılan paylaşımların hukuki denetimi ile ilgili görüşlerini sorduk.
Günümüzde adeta bağımlılık noktasında bir alışkanlık yaratan sosyal medya her kültür ve kesimden geniş kitlelerin sosyal ihtiyaçlarına cevap verirken sosyalleşme kavramına da yeni bir ivme ve boyut kazandırmaktadır. Sosyal medya platformları bir yönüyle insanlara maksimum düzeyde fikirlerini hür bir şekilde açığa vurma ve diğer insanlarla paylaşma imkânı yaratırken, kullanıcıya göre değişen bir başka yönüyle muazzam bir bilgi kirliliğine ve algı manipülasyonuna da yol açabilmektedir.
Akıl ve mantık süzgecinden geçirmeden, toplumsal olaylar arasında rabıta kurulmadan, geçmişi bilmeden, tarihi bilmeden, yeterli donanımı ve eğitimi olmadan yalan-yanlış bir şeylerin de ileri sürebildiği bir mecradır sosyal medya aynı zamanda.
Kamuoyunun bilgiye erişme özgürlüğü, sağlıklı bir demokratik düzenin vazgeçilmez şartıdır. Ama doğru bilgiye, yalan-yanlış, uydurma, asparagas bilgiye ve haberlere değil….
Bir bakıyorsunuz tamamen asılsız yanlış bir bilgi-haber ya da beyan bir kişi tarafından paylaşılıyor ve sonrasında onun bu paylaşımı başkaları tarafından aynen paylaşılıyor, örneğin Twitter’da retweet ediliyor ve binlerce kişi bir anda o haberin doğruluğuna inandırılıyor ve de bir karalama kampanyasıdır başlıyor. Adeta yargısız infaz. Bu son derece tehlikeli ve yanlış.
5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4. maddesi – “(1) İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumlu olduğunu belirtmektedir. 2. fıkra ise İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur.” şeklinde hükme alınmıştır.
Kanaatimce bu madde revize edilerek, asılsız ve iftira niteliğindeki beyan ya da bilginin teyidi yapılmadan direkt paylaşılması durumunda da sorumluluk getirilmeli. Başka bir deyişle sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli olmasa da yorumsuzca direkt olarak paylaşılması halinde de sorumlu olunmalı.
Bu itibarla acilen 5651 Sayılı Yasa, yeni gereksinimler nedeniyle detaylandırılarak yeniden düzenlenmeli.
Yorum Yok